Nieuws

Kwaliteitskader first responders

April 2024 |HartslagNu heeft samen met de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en Ambulancezorg Nederland een nieuw Kwaliteitskader voor first responders in de reanimatiezorg opgesteld.
'Inzet van first responders bij reanimaties kan leiden tot een snellere start van de inzet van de reanimatiehandelingen en daarmee de overlevingskansen van patiënten mogelijk aanzienlijk verbeteren. De inzet van first responders reanimatiezorg heeft inmiddels een zinvolle positie verworven als aanvulling op de reguliere ambulancezorg.'.
Lees hier het hele artikel.

Nieuwsbrief

Februari 2023 | Lees hier de nieuwsbrief. Deze keer uitgelicht:
Is jouw certificering nog geldig? - Training met ambulance personeel - Hoe groter het team, hoe beter!

Jaarverslag 2021 HartslagNu

December 2022 |HartslagNu heeft het jaarverslag van 2021 gepubliceerd.

Realisatie AED naast brandweersteiger

12 mei 2022 |Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart realiseert AED naast brandweersteiger.

lees verder

Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart heeft een nieuwe AED-kast kunnen realiseren naast het informatiebord bij de brandweersteiger. Het Waterfront is zo goed als afgerond en tegenwoordig kan een Automatische Externe Defibrillator (AED) daarbij niet meer ontbreken. Bij een acute hartstilstand is snel ingrijpen door middel van hartmassage en een AED van levensbelang. Deze combinatie heeft zich afgelopen 5 mei opnieuw bewezen toen het estafetteteam van Aalsmeer met het bevrijdingsvuur in de hand hun AED succesvol konden inzetten voor een deelnemer uit een andere gemeente.

De stichting organiseert reanimatiecursussen waar u zich voor kunt inschrijven via de website www.reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl.

Het volgende doel is eenzelfde soort kast te realiseren in de buurt van het Surfeiland. Zo maken we Aalsmeer en Kudelstaart samen weer een stuk veiliger.

Cursussen weer van start

5 februari 2022 | Gelukkig, het is weer zo ver. 1 maart starten onze cursussen weer. We hopen jullie allemaal weer te mogen ontmoeten!

Alle cursussen voor november en december geannuleerd

13 november 2021 | Vandaag heeft het bestuur besloten om alle cursussen die nog voor dit jaar gepland waren, te annuleren. Gezien de verontrustende situatie rondom Corona vinden wij het niet verantwoord de avonden door te laten gaan.
De cursisten die zich voor deze lessen opgegeven hebben, zijn hiervan vanochtend per e-mail op de hoogte gesteld. Het cursusgeld boeken we terug. Heb je de mail niet ontvangen? Laat het ons dan weten.
We hopen dat we volgend jaar weer snel de draad op kunnen pakken.

Reanimatie richtlijn bij Covid-19

13 november 2021 | Denk aan je eigen veiligheid!

bron: Nederlandse Reanimatie Raad

Basiscursus geannuleerd

11 november 2021 | Gezien de verontrustende cijfers rondom het aantal Corona besmettingen is de basiscursus voor vanavond geannuleerd. Komend weekend beraden we ons over de andere avonden die voor dit jaar nog op de agenda staan.

Inschrijven herhalingslessen

11 juni 2021 | Vanaf vandaag is het mogelijk om weer in te schrijven voor de cursussen.
Schrijf nu in!

Dekkend netwerk van AED's

10 juni 2021 | In de Nieuwe Meerbode een stukje over de beschikbare AED's in onze gemeente. Lees hier het bericht.

In september herstarten we de trainingen

29 mei 2021 | In september hopen we weer volop reanimatietrainingen te kunnen geven. We zijn druk met de voorbereidingen. Binnenkort kan je via de webshop weer inschrijven voor een training.
Goed om te weten dat HartslagNu bij een verlopen scholing voorlopig blijft alarmeren. Wel belangrijk om zodra het kan een herhalingscursus te volgen, zodat je goed getraind blijft als burgerhulpverlener.

AED-kast Dorpsstraat-Ringvaartzijde

22 mei 2021 | Vandaag hebben we een AED geplaatst op de hoek Dorpsstraat-Ringvaartzijde. Komende week wordt de kast nog voorzien van een sleutelkastje met pincode.

AED-kasten voorzien van pincodesloten

26 februari 2021 | Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart heeft als doel om slachtoffers van een hartstilstand een zo groot mogelijke kans op overleven te geven. Dit doet de stichting door zoveel mogelijk mensen te trainen in reanimeren en een netwerk van dag en nacht beschikbare AED’s in de gemeente te beheren. Veel AED’s hangen buiten in een kast en hebben sinds kort een pincodeslot.

lees verder
Het pincodeslot zit op een sleutelkluisje op de AED-kast, daar ligt een sleutel in waarmee de AED-kast open gaat. Bij een hartstilstand is het van cruciaal belang dat de AED snel bij het slachtoffer is. Door de te werken met deze pincodesloten kan dit. De afgelopen weken hebben Jeffrey Kolman (Jef’s TD) en Willo Schaaij deze pincodesloten op de kasten in onze gemeente bevestigd.
Hoe werkt het pincodeslot? Wanneer er iemand een hartstilstand krijgt en omstanders bellen 112, dan krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer automatisch een bericht op hun telefoon. Zij krijgen de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te starten met reanimeren, of om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. In het bericht staat ook de pincode waarmee ze het sleutelkluisje op de kast kunnen openen. Met de sleutel kunnen ze vervolgens de AED uit de kast halen.
Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die kunnen reanimeren en zijn aangesloten bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart vindt het belangrijk dat naast een dekkend AED-netwerk er ook voldoende goed getrainde burgerhulpverleners in onze gemeente bij HartslagNu aangesloten zijn. Kunt u reanimeren? Dan kunt u zich als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu, via www.hartslagnu.nl.
De afgelopen maanden zijn ook voor de stichting bijzonder geweest. Zo zijn er geen reanimatietrainingen georganiseerd. Maar zodra dit weer mogelijk is, start de stichting de trainingen weer op. Samen met de ambulancedienst in onze regio organiseert de stichting herhalingslessen om burgerhulpverleners goed getraind te houden. Houd de website www.reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl in de gaten voor updates hierover.

Burgerhulpverleners uitgerust met AED

Oktober 2020 Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart heeft vijf actieve burgerhulpverleners in onze gemeente een AED in bruikleen gegeven. In het geval van een hartstilstand zijn deze burgerhulpverleners vaak eerder dan de ambulance bij het slachtoffer. Door snel een AED in te zetten, kunnen zij daadwerkelijk het verschil maken tussen leven en dood.

lees verder

Peter van den Nouland, voorzitter Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart en tevens zelf burgerhulpverlener: “Bij een hartstilstand is de inzet van een AED onmisbaar. Het geeft het slachtoffer meer kans op overleven. De ambulancezorg in onze regio staat onder druk. Ambulances moeten vaak van ver komen en redden het niet om binnen de cruciale zes minuten bij een slachtoffer te zijn. Wij als buurtbewoners kunnen dat wel.”

Peter: “Wanneer je een AED thuis hebt liggen, kun je die gelijk meenemen als je een reanimatie oproep krijgt. In een situatie waarbij elke minuut telt, scheelt dit kostbare minuten. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een aantal burgerhulpverleners die eigenlijk altijd op een oproep reageren een AED te geven.”

 

Alle reanimaties weer volgens covid-19 richtlijn

9 oktober 2020 | Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen is besloten om de richtlijnen voor reanimaties ook landelijk weer aan te scherpen. Bij elke reanimatie is het advies om de covid-19 richtlijn te volgen.

lees verder

De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten (NVMMA) en HartslagNu hebben dit na uitgebreid overleg besloten.

Covid-19 richtlijn

Reanimeren volgens de covid-19 richtlijn betekent:

  • ♥ Benader het slachtoffer met een mond-neusmasker op.
  • ♥ Beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet.
  • ♥ Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker.
  • ♥ Geef GEEN beademingen, WEL borstcompressies.
  • ♥ Sluit de AED aan zo gauw deze beschikbaar is.

Lees meer op de website van HartslagNu

Aangescherpte richtlijnen reanimatie voor onze regio

22 augustus 2020 | Aalsmeer en Kudelstaart vallen onder de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Vanwege de oplopende coronacijfers hier, heeft de ambulancedienst de richtlijnen voor reanimatie weer aangescherpt. Dit zijn regionale richtlijnen, en gelden niet landelijk.

lees verder

Elke reanimatie zien wij nu weer als COVID-19 verdacht. Voor burgerhulpverleners adviseren wij het volgende:

  • ♥ Benader het slachtoffer bij voorkeur met mondkapje op en handschoenen aan.
  • ♥ Beoordeel ademhaling door alleen te kijken.
  • ♥ Dek mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker.
  • ♥ Geef geen mond-op-mondbeademing.
  • ♥ Geef wel borstcompressies.
  • ♥ Sluit wel een AED aan.

Aalsmeer onvoldoende AED's

20 augustus 2020 | In de gemeente Aalsmeer zijn nog onvoldoende dag en nacht beschikbare AED’s. De Hartstichting heeft samen met HartslagNu in kaart gebracht waar in Nederland nog AED’s nodig zijn. Ook in Aalsmeer komen we nog AED’s te kort. Daarom biedt Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart gratis drie buitenkasten aan.

lees verder

Peter van den Nouland, voorzitter Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart: “Bij een hartstilstand is de inzet van een AED onmisbaar. Het geeft het slachtoffer meer kans op overleven. De ambulancezorg in onze regio staat onder druk. Vaak redt de ambulance het niet om binnen de cruciale zes minuten bij het slachtoffer zijn. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er overal voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn. Daar zet onze stichting zich voor in.”

De blinde vlekken

Op de website van de Hartstichting (www.hartstichting.nl/aed) is te zien waar in Aalsmeer nog AED’s ontbreken; dit zijn de zogenaamde blinde vlekken. Zo is te zien dat er dringend een 24/7 AED nodig is in de omgeving van het Surfeiland, in het centrum bij de Spoorlaan en in de buurt van het Wellantcollege.

Peter: “Het is belangrijk om in ieder geval in die gebieden een AED te krijgen die dag en nacht bereikbaar is en tevens wordt aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Maar ook op andere plaatsen in onze gemeente is een extra AED welkom. Op die manier zorgen we voor een veiligere buurt.”

AED buiten meest effectief

Een AED is het meest effectief is hij in een buitenkast hangt en voor iedereen dag en nacht bereikbaar is. Zo kan hij levens redden in de buurt. Heeft u een AED thuis, in uw kantoor of winkel en bent u bereid deze buiten te hangen? Dan komt de Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart graag met u in contact via info@reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl.

Eerder ingestelde richtlijnen voor reanimatie versoepeld

22 juni 2020 | Per 22 juni zijn de eerder ingestelde richtlijnen voor reanimatie en burgerhulpverlening ten tijde van de covid-19 pandemie versoepeld. Dit betekent onder andere dat alle burgerhulpverleners weer opgeroepen kunnen worden. Ook geldt voor alle slachtoffers vanaf nu weer het normale reanimatieprotocol. Er zijn wel uitzonderingen.

lees verder

Er is een uitzondering voor slachtoffers waarvan de meldkamercentralist beoordeelt dat informatie erop wijst dat die wel covid-19 besmet zijn. Hiervoor geldt een aangepast protocol.

De richtlijnen zijn opgesteld door de Nederlandse Reanimatieraad, HartslagNu, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland in overleg met het RIVM. Het Ministerie van VWS heeft deze richtlijnen onderschreven.

Lees meer op de website van HartslagNu

Nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan

23 maart 2020 | Vanmiddag heeft HartslagNu alle burgerhulpverleners de onderstaande instructie gegeven. Het is van levensbelang om je eigen veiligheid in acht te nemen!

De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid

lees verder
heeft getroffen, heeft bij HartslagNu geleid tot nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan. In deze mail beschrijven we de belangrijkste maatregelen bij reanimatieoproepen in relatie tot het coronavirus.

Infectie voorkomen

Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Dit betekent dat we voorzichtig moeten omgaan met reanimaties. Echter, de besmettelijkheid en de complicaties voor jongere burgerhulpverleners zijn aanzienlijk kleiner dan voor oudere hulpverleners. Het risico van overdracht bij een coronavirus besmette reanimatiepatiënt (en) bij luchtweghandelingen zoals mond-op-mond beademing is groot (bijna 100%). Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte COVID-19 laag. Boven de 50 jaar is het risico veel groter.

Daarom heeft HartslagNu samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland een advies uitgebracht waarin enkele voorzorgsmaatregelen worden benoemd bij reanimaties.

Maatregelen

Voor een inzet:

  • Geef geen mond-op-mond beademing meer bij volwassenen;
  • Bij een reanimatie van kinderen blijft de situatie ongewijzigd vanwege het beperkte risico op besmetting.
  • HartslagNu alarmeert de komende periode alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar. Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. Heb je geen leeftijd ingevoerd bij jouw profiel dan adviseren wij om dit alsnog te doen.
  • Voor het vaststellen van wel/geen ademhaling vervalt het ‘Luisteren’ naar een ademhaling of ‘Voelen’ van een ademhaling. Dat betekent dat alleen het ‘Kijken’ nog wordt uitgevoerd.
  • Voel je je ziek? Ga niet naar een reanimatie.
  • Val je in de hoogrisicogroep: ga niet naar een reanimatie.

Tijdens een inzet:

  • Zorg dat er maximaal twee burgerhulpverleners (incl. brandweer/politie) zijn bij een slachtoffer. Anderen staan op ruime afstand.
  • Eén burgerhulpverlener geeft borstcompressies, de andere staat bij de voeten van het slachtoffer i.v.m. aflossen van de hartmassage.
  • Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden!

Na een inzet:

  • Desinfecteer je handen zo snel als mogelijk bij een ambulance.

Wij beseffen dat, gezien de dynamiek van deze pandemie, dit advies een beperkte houdbaarheid kan hebben. Mochten er veranderingen in de situatie optreden, dan stellen wij jou hiervan op de hoogte.

Verder is het voor jou belangrijk om te weten dat je als burgerhulpverlener niet aansprakelijk bent voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Alarmeringsstraal aangepast tot 2 km!

23 maart 2020 | Goed nieuws! HartslagNu heeft de alarmeringsstraal aangepast. Van 750 meter naar maximaal 2 km. Lees hier het bericht.

Denk aan eigen veiligheid

16 maart 2020 | Vanavond hebben wij onze burgerhulpverleners via de WhatsApp-groep en op Facebook geïnformeerd over eigen veiligheid rondom een reanimatie. Gezien de besmettelijkheid van het Corona-virus is het van belang deze informatie tot je te nemen.

"Binnen de ambulancedienst zijn, naar aanleiding van de uitbraak

lees meer
en verspreiding van het Corona virus (COVID-19), sinds afgelopen week aangescherpte maatregelen mbt reanimaties. Deze worden nog slechts opgestart en uitgevoerd indien de bemanning (m/v) van de ambulance beschikt over een spatbril, handschoenen en mondkap.

Dat is niet voor niets.

In de ogen van het bestuur is het niet verantwoord dat vrijwilligers de reanimatie zonder deze hulpmiddelen wel opstarten of uitvoeren.

Het bestuur kan u niet verbieden naar een reanimatie melding te gaan. Echter, wij adviseren u dringend met het bovenstaande rekening te houden indien u overweegt ter plaatse te gaan na een oproep en u niet de beschikking heeft over de genoemde middelen.

Kijk voor meer informatie op de website www.reanimatieaalsmeerkudelstaart.nl en geef je op om onze nieuwsbrief regelmatig in de mailbox te ontvangen.

Namens Stichting Reanimatie Aalsmeer Kudelstaart

Peter van den Nouland
Voorzitter

Maatregelen tegen verspreiding Coronavirus

14 maart 2020 | HartslagNu heeft ons de volgende mededeling gestuurd:

Maatregelen tegen verspreiding Coronavirus
In aansluiting op de landelijke maatregelen tegen het Coronavirus (Covid-19) heeft

lees meer
het bestuur van HartslagNu het volgende besloten:
Er worden geen burgerhulpverleners meer gestuurd naar een reanimatie-adres waarvan bekend is dat het een quarantaine adres is. Burgerhulpverleners hebben namelijk geen persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich. Het bestuur van HartslagNu heeft dit besluit genomen na overleg met MMA’s.

Een huis is in quarantaine, wat nu?
De adressen van personen waarvan bekend is dat zij in quarantaine zijn, zijn bekend bij de meldkamers. Zodra er een reanimatiemelding is op zo’n adres, wordt deze melding geannuleerd door de meldkamercentralist en bekend gemaakt bij HartslagNu.

Vermoed je dat er een besmetting/verspreiding van Covid-19 is naar aanleiding van een reanimatiemelding? Dan is het belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk opgemerkt wordt en dat we ervoor zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. Meld je vermoedens direct bij ons via info@hartslagnu.nl

HartslagNu zal – in samenwerking met lokale partners – alert en proactief handelen door bij (overige) verdachte situaties gepaste maatregelen te nemen in overleg met de gealarmeerde burgerhulpverleners.

Trainingen opgeschort

3 maart 2020 | Vanwege het Coronavirus heeft het bestuur besloten om de basiscursus, die gepland stond voor 10 maart, op te schorten. De cursisten die zich ingeschreven hebben, zullen we z.s.m. informeren.

In kaart brengen AED's

29 december 2019 | Op de valreep van het jaar is er een persbericht uitgegaan. We willen graag alle AED's in onze gemeente in kaart brengen. Lees hier het persbericht.

Nieuwe sleutel voor AED-kasten

27 juli 2019 | In Kudelstaart zijn de AED-kasten omgebouwd en met de nieuwe sleutel te openen. Ziet er mooi uit toch!

Dankzij Stichting Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart hebben we in Kudelstaart de AED-kasten om kunnen bouwen en de sleutels aangeschaft. De sleutel is via de webshop te bestellen.

Nieuwsbrief

4 juli 2019 | Vandaag is de eerste nieuwsbrief de deur uit gegaan. Lees 'm hier

Eerste reanimatiecursus is een feit!

mei 2019 | Blij dat we nu al begonnen zijn met het geven van cursussen☺

Informatieavond

2 mei 2019 | De eerste informatieavond voor de burgerhulpverleners houden we in Kudelstaart. Peter, Michiel en Maaike geven een presentatie.
Daarna volgden er nog twee avonden in Aalsmeer. De vrijwillgers hebben we per postcodegebied uitgenodigd: 1431, 1432 en 1433.

Officiële oprichting stichting

26 april 2019 | Vandaag een heugelijke feit: de officiële oprichting van de stichting. De oprichtingsakte is bij de notaris ondertekend!

In de krant

21 maart 2019 | Ook de Nieuwe Meerbode besteedt aandacht aan de bijeenkomst die we 15 april organiseerden voor de vrijwilligers. Lees hier een samenvatting van de avond!

Plannen gepresenteerd

15 maart 2019 | Vanavond zijn de vrijwilligers die actief zijn bij de reanimaties in onze gemeente bijgepraat in de kazerne van brandweer Aalsmeer. In een besloten bijeenkomst hebben wij onze plannen gepresenteerd.

Peter en Michiel geïnterviewd

28 februari 2019 | Truus Oudendijk van het Witte Weekblad heeft Peter en Michiel geïnterviewd. Lees hier het leuke interview!

Oproep vrijwilligers

6 februari 2019 | Vandaag is het eerste persbericht de deur uit gegaan. Lees het hier. Wij komen graag in contact met de vrijwilligers die zich afgelopen jaren ingezet hebben voor de reanimatie's in Aalsmeer en Kudelstaart.